Duurzaam oplossen met persoonlijke aandacht.

Mediation bij echtscheidingen en familiekwesties

Vertrouwelijke begeleiding

Echtscheidingen

  • Verdelen bezittingen, schulden
  • Co-ouderschap
  • Omgangsregelingen
  • Financiële regelingen
  • Echtscheidingsconvenant

Familiebedrijven

  • Bedrijfsovernames / opvolging
  • Verhoudingen aandeelhouderschap
  • Bedrijfsvoering / structuur
  • Financieel
  • Toekomstige koers 

Financieel en onroerend goed

  • Geldzaken, leningen of investeringen
  • Regelingen voor verkoop
  • Verdeling gemeenschappelijk onroerend goed

Erfkwesties

  • Erfenissen en testamenten
  • Erfgenamen 
  • Erfbelasting en financieel
  • Beheer van erfenis
  • Wensen van overledene
Conflictbemiddeling in en rondom Nunspeet

Scheiden: een emotioneel proces

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis waarbij vaak veel emotie komt kijken. Van verdriet en frustratie tot opluchting en zelfs schuldgevoelens, het is volkomen normaal om door verschillende fasen van emotie te gaan.


Tijdens dit proces kan de pijn van het verlies van een relatie overweldigend zijn. Het is belangrijk om te erkennen dat gevoelens zoals verdriet, woede en onzekerheid allemaal deel uitmaken van de natuurlijke rouwcyclus. Deze emoties kunnen soms leiden tot conflicten, wat het moeilijk maakt om helder na te denken over de toekomst en de praktische onderdelen van de scheiding, zoals financiële afspraken en co-ouderschap.


Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om deze emoties te verwerken. Erover praten met vrienden, familie of een professional kan helpen bij dit verwerkingsproces.


Onthoud dat het uiteindelijke doel van dit proces niet alleen is om juridische zaken op te lossen, maar ook om een nieuwe basis te creëren voor jezelf en eventueel je kinderen. Met de juiste ondersteuning en begeleiding kun je deze emotionele uitdaging aangaan en werken aan een positieve toekomst.

Wat moet er allemaal geregeld worden bij een echtscheiding? 

Verdelen van persoonlijke bezittingen, gezamenlijke eigendommen en schulden

Partner- en/of kinderalimentatie

Zorgregelingen voor de kinderen

Woning, pensioen, verzekeringen en financiële regelingen

Afspraken vastleggen in echtscheidingsconvenant

Indienen van de echtscheidingsaanvraag bij de rechtbank

De emoties zijn zwaar, maar de oplossing is dichtbij. Ontdek hoe mediation je kan helpen met een eerlijke en snelle afhandeling.  

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen beide partners waarin de afspraken zijn vastgelegd die tijdens het scheidingsproces zijn gemaakt. Dit document is noodzakelijk voor een gestructureerde en duidelijke afhandeling van de scheiding en biedt juridische bescherming voor beide partijen.


Wat staat er vastgelegd in een echtscheidingsconvenant:

  • Duidelijke afspraken over hoe gezamenlijke eigendommen, zoals huizen, voertuigen en bankrekeningen, worden verdeeld.
  • De verdeling van eventuele gezamenlijke schulden en wie verantwoordelijk is voor het aflossen ervan.
  • Regelingen over partneralimentatie en kinderalimentatie, inclusief de hoogte en duur van de betalingen.
  • Afspraken over de voogdij en omgangsregelingen voor de kinderen, inclusief wie de primaire verzorging op zich neemt en hoe de opvoeding wordt geregeld.
  • Een beschrijving van hoe beide partijen met elkaar zullen communiceren over de kinderen en andere zaken in de toekomst.
  • Informatie over hoe en wanneer het convenant kan worden aangepast, mocht dat nodig zijn.

Wat gebeurt er na het opstellen van het echtscheidingsconvenant?

Nadat het echtscheidingsconvenant is opgesteld en beide partijen het hebben ondertekend, moet het convenant samen met de echtscheidingsaanvraag ingediend worden bij de rechtbank zodat de echtscheiding officieel kan worden gemaakt. Dit is een belangrijk onderdeel van het echtscheidingsproces.


De rechtbank controleert het convenant op rechtmatigheid en billijkheid, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Het is belangrijk dat de afspraken in het convenant in het belang van de kinderen zijn. Na indiening van het convenant kan de rechtbank meestal binnen enkele weken tot enkele maanden een uitspraak doen. Als de rechtbank akkoord gaat met het convenant, zal deze een echtscheidingsbeschikking afgeven. Dit betekent dat het huwelijk officieel is ontbonden en de afspraken in het convenant juridisch bindend zijn. 

Ben je klaar om het proces van je scheiding rustig en in overleg af te sluiten? Neem contact met me op voor een vertrouwelijk gesprek.

Wat te doen als de ander niet open staat voor mediation?

Het kan voorkomen dat jij wel openstaat voor mediation, maar de ander (nog) niet. Wat doe je in zo'n geval? Belangrijk om te weten is, dat dit vaak te maken heeft met de fase waar een betrokken partij op dat moment in zit. Druk uitoefenen is dan ook zeker niet aan te raden. Maar wat dan wel? Afhankelijk van wat de huidige situatie en fase waarin iemand verkeerd zou je een aantal dingen kunnen overwegen.

  1. Een gesprek aangaan: Probeer een open en eerlijk gesprek te hebben over de voordelen van mediation. Leg uit dat mediation een kans biedt om conflicten op een respectvolle manier op te lossen zonder juridische procedures.
  2. Informatief gesprek: Stel voor om de mediator samen te ontmoeten voor een informatief gesprek. Soms kan een neutrale derde partij helpen om twijfels of zorgen weg te nemen.
  3. Flexibiliteit: Wees bereid om te luisteren naar de zorgen van de andere partij. Soms kunnen twijfels over het proces of de uitkomst van mediation een belemmering vormen.
  4. Neem de tijd: Soms kan tijd helpen. Geef de andere partij de ruimte om na te denken over de voordelen van mediation. Het kan zijn dat ze op een later moment openstaan voor het idee.

Familiekwesties

Conflicten binnen families kunnen variëren van echtscheidingen tot zakelijke geschillen of erfkwesties. Deze situaties zijn vaak emotioneel geladen en kunnen leiden tot langdurige conflicten. Ook hierin kan een mediator het verschil maken door als neutrale derde partij de betrokkenen te helpen om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan. 


Mediation biedt een waardevolle en effectieve manier om familiekwesties op te lossen zonder dat het tot een rechtszaak hoeft te komen. Het bevordert niet alleen de samenwerking, maar helpt ook om de onderlinge relaties te herstellen, zodat families weer op een gezonde manier verder kunnen.

Familiekwesties

Conflicten binnen families kunnen variëren van echtscheidingen tot zakelijke geschillen of erfkwesties. Deze situaties zijn vaak emotioneel geladen en kunnen leiden tot langdurige conflicten. Ook hierin kan een mediator het verschil maken door als neutrale derde partij de betrokkenen te helpen om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan. 


Mediation biedt een waardevolle en effectieve manier om familiekwesties op te lossen zonder dat het tot een rechtszaak hoeft te komen. Het bevordert niet alleen de samenwerking, maar helpt ook om de onderlinge relaties te herstellen, zodat families weer op een gezonde manier verder kunnen.

Mediation bij familie conflicten

Familiebedrijf

Fusie, opvolging, overname, overdracht, aandeelhouderschap, financieel, toekomstige koers, rolverdeling, bedrijfsstructuur.

Erfkwesties

Erfenis en testament, erfgenamen, financieel, buitenlandse bezittingen, beheer van erfenis, wensen van overledene.

Financieel

Geldzaken, leningen, gezamenlijke investeringen.

Huisvesting en onroerend goed

Regelingen voor verkoop, verdeling van gemeenschappelijk onroerend goed, eigendomsrechten.
Veel gestelde vragen

Waarom zou ik mediation kiezen en niet naar de rechter stappen?

Mediation bespaart tijd en geld doordat het proces vaak sneller en minder kostbaar is. Bovendien heb je zelf de controle over de uitkomst in plaats van te wachten op een beslissing van een rechter. Mediation zorgt ervoor dat je samen tot een oplossing komt die voor alle betrokkenen werkt, wat zorgt voor minder stress. Dit maakt het ideaal voor zowel zakelijke geschillen als persoonlijke conflicten.


Maar wat als de andere partij niet mee wil werken?

Het komt vaker voor dan je denkt, en het kan lastig zijn. Het mooie van mediation is dat zelfs als één partij twijfelt, de mediator hen kan helpen om het proces op een veilige en open manier te benaderen. We creëren een ruimte waarin beide partijen zich gehoord voelen. Vaak blijkt dat wanneer de communicatie wordt gefaciliteerd door een neutrale derde partij, mensen eerder bereid zijn om naar elkaar te luisteren en samen een oplossing te vinden.

Is mediation wel betrouwbaar? Kan ik erop vertrouwen dat we tot een eerlijke oplossing komen?

Mediation is gebaseerd op vertrouwen, transparantie en samenwerking. De mediator is neutraal en helpt beide partijen om op een eerlijke manier tot een oplossing te komen. In plaats van op juridische procedures te vertrouwen, werken we samen om afspraken te maken die duurzaam zijn en recht doen aan beide kanten. Dankzij deze gezamenlijke benadering is de kans op het naleven van de afspraken groter, wat zorgt voor een duurzame oplossing.


Wat kost mediation? Is het niet duurder dan een rechtszaak?

Veel mensen denken dat mediation duurder is, maar in werkelijkheid is het veel kosteneffectiever dan een rechtszaak. Omdat het proces veel sneller is, bespaar je op lange juridische procedures en advocatenkosten. Bovendien krijg je veel meer controle over het proces, wat zorgt voor een efficiëntere oplossing. De kosten van mediation worden vaak goedgekeurd door beide partijen, omdat het bijdraagt aan een snellere en rechtvaardigere oplossing.

Het uurtarief voor echtscheidingsmediation en familie kwesties is € 150,- excl. btw. Deze kosten worden besteedt aan de gesprekken, het bestuderen van stukken en opstellen van overeenkomsten. 

Staan er onopgeloste conflicten tussen jou en je familie? Laat mediation de brug zijn naar begrip en samenwerking.