Arbeidsrelaties in stand houden
Betrokkenheid verhogen
De gevolgen van een arbeidsconflict
Naast mediation is eenzijdige begeleiding en vertegenwoordiging ook mogelijk bij arbeidsconflicten.
Waarvoor kun je terecht:Is mediation altijd mogelijk?
Nee, mediation is alleen mogelijk wanneer alle partijen vrijwillig instemmen met mediation.
Hoe lang duurt een mediation traject?
Dit hangt af van hoe snel partijen tot een oplossing komen. Gemiddeld zijn twee of drie afspraken vaak voldoende.
Is mediation atijd succesvol?
Nee, het kan zijn dat er geen overeenstemming bereikt wordt. Eventuele tussentijdse gemaakte afspraken kunnen wel worden vastgelegd in een overeenkomst. Indien er geen overeenstemming is bereikt, volgt vaak een juridische procedure.
Wat zijn de kosten voor arbeidsmediation?
Het uurtarief voor arbeidsmediation is € 185,- excl. btw. Deze kosten worden besteedt aan de gesprekken, het bestuderen van stukken en opstellen van overeenkomsten.
Worden de besproken zaken vertrouwelijk behandeld?
Ja, vooraf tekenen partijen en mediator een mediationovereenkomst, waarin o.a. afspraken rondom gedragsregels, geheimhouding en privacy staan.
Waar vind mediation plaats?
Mediation gesprekken vinden plaats op een neutrale locatie op uitnodiging van de mediator.
Het proces bij arbeidsmediation begint met vrijwillige instemming van alle partijen. Als eerste vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de betrokken partijen om hen te informeren over het mediationproces, de rol van de mediator, vertrouwelijkheid, de regels en de mediationovereenkomst. Na deze kennismaking en instemming van de partijen nodigt de mediator de betrokken partijen uit voor een mediationgesprek. Tijdens deze bijeenkomst wordt nogmaals uitleg gegeven over het proces en de regels en wordt de mediationovereenkomst getekend door de partijen en de mediator. Vervolgens wordt de mediation daadwerkelijk gestart en krijgen de partijen de gelegenheid om hun verhaal te doen.
De mediator stelt tijdens het proces regelmatig vragen om kernproblemen en belangen van de partijen helder te krijgen en onderliggende behoeften en wensen te begrijpen. Zodra de standpunten helder zijn, kan er gekeken worden naar een oplossing waarbij de mediator de partijen helpt bij het inzichtelijk krijgen van verschillende mogelijkheden. Bij het creëren van oplossingen kan er onderhandeld worden. Wanneer de partijen overeenstemming hebben bereikt, worden de afspraken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst die door de partijen wordt ondertekend. Indien nodig wordt een follow-upplan opgesteld om ervoor te zorgen dat de overeengekomen oplossingen worden geïmplementeerd en nageleefd. Dit kan ook het monitoren van de voortgang en het oplossen van eventuele verdere kwesties omvatten. De mediator organiseert een afsluitende bijeenkomst om de overeenkomst te bevestigen en partijen aan te moedigen de overeengekomen oplossingen in de praktijk te brengen.
Arbeidsmediation